Nederlands Kampioenschap Pool SeniorenGeschreven door: Arno Hartman en Jimmy Worung, namens de KNBB - sectie Pool

 

Verantwoording

Dit reglement is van kracht voor spelers die deelnemen aan het NK Pool van de KNBB sectie Pool, het landelijke wedstrijdsecretariaat en zaalhouder waar het NK Pool wordt gespeeld. De inhoud van dit reglement is goedgekeurd door het bestuur van de KNBB Sectie Pool. Wanneer dit reglement in conflict is met de statuten van de KNBB (sectie Pool), dan prevaleren de statuten. Indien zich competitiezaken voordoen waarin dit reglement niet voorziet of waarin de tekst voor meer dan één uitleg vatbaar is, dan is het betreffende wedstrijdsecretariaat verantwoordelijk in een besluit te voorzien. Daarnaast kan het betreffende wedstrijdsecretariaat in uitzonderlijke gevallen, waarbij de uitvoer van het reglement dermate ongewenste gevolgen heeft, afwijken van het reglement.ALGEMENE INFORMATIE

Speeldata

14.1-continuous29 maart
8-ball30 maart
10-ball31 maart
9-ball10 april


Locatie en tijden

Biljartcentrum De Distel Roosendaal
4703 GH Roosendaal
Tel: 0165 563 800
Lokaal open: 9:30 uur
Meldtijd: 10:00 uur / Starttijd uiterlijk: 10:30 uur


Toernooiopzet

Voor alle disciplines geldt:

 • Maximaal 64 spelers;
 • Bij 25 of meer spelers: double KO tot laatste 16, daarna single KO (schema 32/16 of 64/16);
 • Bij 24 of minder spelers: double KO tot laatste 8, daarna single KO (schema 24/8 of 16/8).

INSCHRIJVEN

Alle inschrijvingen gaan uitsluitend via Cuescore. Het inschrijfgeld bedraagt per discipline 20 euro. Het inschrijfgeld dient bij de inschrijving direct via CueScore voldaan te worden (iDeal of creditcard); alleen na het voldoen van het inschrijfgeld is de inschrijving definitief.


Er wordt geen prijzengeld uitgekeerd, maar er wordt gestreden om uitzending naar het EK Senioren met gedeeltelijke financiële ondersteuning.


Er zijn geen wildcards of geplaatste spelers.

Snel inschrijven is gewenst, want per discipline kunnen er maximaal 64 spelers deelnemen (o.b.v. een first-come first-served principe). Er wordt een reservelijst bijgehouden.


Website

Alle informatie over het NK zal worden gedeeld via www.poolbiljarten.nl en via de Facebook-pagina van de KNBB Sectie Pool.


Toernooileiding

De toernooileiding is in handen van een wedstrijdleider en deze zal indien nodig ook optreden als arbiter. Vragen over het NK kunnen gesteld worden via https://knbb.freshdesk.com/support/tickets/new


Speelgerechtigde spelers

Senioren kunnen meedoen, mits zij voldoen aan de onderstaande criteria:

 • Geboren zijn in 1979 of eerder;
 • Lid zijn van de KNBB (volwaardig lidmaatschap sectie Pool). 
 • De Nederlandse nationaliteit bezitten en/of aantoonbaar woonachtig zijn in Nederland;
 • Hun betalingsverplichtingen bij de KNBB hebben voldaan;
 • Geen speelverbod hebben.

Partners / Sponsors

 • Aramith;
 • Iwan Simonis;
 • Nederlandse Loterij;
 • ODIDO;
 • Biljartcentrum de DistelTOERNOOI INFORMATIE

Regels

Er zal gespeeld worden volgens de huidige WPA-regels met uitzondering van de regel “Cue ball fouls only”: het “per ongeluk raken van ballen” is wel degelijk een foul (touché). WPA-regels zijn hier te vinden: https://wpapool.com/rules-of-play/


Speelmateriaal

Er wordt gespeeld met Aramith ballen op 9ft tafels. Bij het racken zal gebruik worden gemaakt van magic racks bij 8-ball, 9-ball en 10-ball.


Breakregels

 • Alternate break bij 8-ball, 9-ball en 10-ball
 • Bij het racken zal gebruik worden gemaakt van magic racks bij 8-ball, 9-ball en 10-ball
 • Breakregels bij 9-ball: er wordt gespeeld met de 1-ball op de spot en met de driepuntsregel
 • Het is opponent-racking, d.w.z. de tegenstander rackt.

Inspeeltijd

Beide spelers hebben recht op maximaal 1 rack om in te spelen, mits zij tijdig bij de speeltafel aanwezig zijn. De spelers worden verondersteld tijdens het toernooi in het lokaal aanwezig te zijn en dienen zich na de oproep van de wedstrijdleiding direct bij de speeltafel te melden. Bij het niet voldoen hieraan kan de wedstrijdleiding besluiten een sanctie op te leggen, waarbij de volgende regels worden gehanteerd:

 • Indien een speler 10 minuten na de tweede oproep door de wedstrijdleiding niet aanwezig is bij de tafel, krijgt de tegenstander 1 rack (of bij straight-pool: 15 punten) voorsprong;
 • Indien een speler 15 minuten na de tweede oproep door de wedstrijdleiding niet aanwezig is bij de tafel, krijgt de tegenstander 2 racks (of bij straight-pool: 30 punten) voorsprong;
 • Indien een speler 20 minuten na de tweede oproep door de wedstrijdleiding niet aanwezig is bij de tafel, krijgt de tegenstander 3 racks (of bij straight-pool: 45 punten) voorsprong;
 • Indien een speler meer dan 25 minuten na een tweede oproep door de wedstrijdleiding niet aanwezig is bij de tafel, wint de tegenstander de partij (forfeit van de niet-aanwezige speler).

Race lengtes

De volgende race lengtes worden gehanteerd*14.110-ball8-ball9-ball
Double KO fase winnaarskant60556
Double KO fase verliezerskant
50445
Single KO fase756
67

 *De wedstrijdleiding behoudt zich het recht voor om de racelengtes aan te passen

Dresscode

Tijdens alle NK-dagen is de volgende dresscode van toepassing op alle deelnemers:


Dresscode heren
Niet toegestaan
Een net shirt met kraag, bij voorkeur een poloshirt met een effen kleur.  Het shirt moet ten minste korte mouwen hebben. Een vest of trui is toegestaan mits deze over het shirt wordt gedragen. Wanneer een overhemd gedragen wordt, dan dient die dichtgeknoopt te zijn met uitzondering van het bovenste knoopje.

T-shirt. Kleding met capuchon. Zonnebril (ook niet bovenop hoofd), hoofddeksel zoals pet of hoed.
Een nette broek, bij voorkeur een pantalon of chino met een effen kleur.

Broek van denim/jeans/ribstof. Zakken aan de broekspijpen.

Trainings- en joggingbroek.


Nette en volledig gesloten schoenen, bij voorkeur van (kunst)leder en die bij rest van de kleding passen. Sportschoenen zijn toegestaan mits ze een donkere (kunst)lederen afwerking hebben en geen gelpad in de zool hebben.

Sneakers en sandalen. Sportschoenen zonder donkere (kunst)lederen afwerking.
Alle kleding dient schoon en in goede conditie te zijn. Sponsoruitingen op kleding is toegestaan mits niet aanstootgevend*.Dresscode dames
Niet toegestaan
Een net shirt met kraag en/of een shirt met gesloten hals (zonder kraag). De schouders moeten zijn bedekt. Bij voorkeur een poloshirt met een effen kleur. Het shirt moet ten minste korte mouwen hebben. Een vest of trui is toegestaan mits deze over het shirt wordt gedragen.

T-shirt. Kleding met capuchon. Zonnebril (ook niet bovenop hoofd), hoofddeksel zoals pet of hoed.
Een nette broek, bij voorkeur een pantalon met een effen kleur. Jurk of rok mits ze over de knie vallen. De jurk moet de schouders bedekken.

Broek van denim/jeans/ribstof. Zakken aan de broekspijpen.

Trainings- en joggingbroek of legging.


Nette en volledig gesloten schoenen, bij voorkeur van (kunst)leder en die bij rest van de kleding passen. Sportschoenen zijn toegestaan mits ze een donkere (kunst)lederen afwerking hebben en geen gelpad in de zool hebben.

Sneakers en sandalen. Sportschoenen zonder donkere (kunst)lederen afwerking.
Alle kleding dient schoon en in goede conditie te zijn. Sponsoruitingen op kleding is toegestaan mits niet aanstootgevend*.


Indien een speler onzeker is over zijn/haar kleding, dient deze dit vóór de start van zijn/haar wedstrijden kenbaar te maken bij de wedstrijdleiding. Indien de gekozen kleding niet voldoet, kan de wedstrijdleiding de speler verzoeken zich onmiddellijk om te kleden en een groene of gele kaart geven. In alle gevallen (dus bij niet-beschreven kledingstukken, twijfelgevallen en klachten), heeft de wedstrijdleiding te allen tijde het beslissende woord.

 

Time-out

Een speler heeft tijdens de wedstrijd recht op 1 time-out van maximaal 5 minuten. De time-out kan alleen genomen worden tijdens het racken. De tegenstander is tijdens de time-out verplicht om in zijn stoel plaats te nemen, tenzij hij/zij zelf ook een time-out neemt.


Als bij het spelsoort straight-pool de niet-spelende speler een time-out wilt nemen tijdens het racken, dan dient hij/zij de referee te waarschuwen, die de wedstrijd vervolgens waarneemt, waarna de speler aan tafel door mag met zijn/haar run. Indien er geen referee beschikbaar is, kan er geen time-out worden aangevraagd door de betreffende speler.

Er is een time-out straf in de volgende gevallen: roken, nuttigen van alcohol, te laat terugkomen van de time-out, meer dan 1 time-out nemen, een time-out nemen op een niet-toegestaan moment (dus niet tijdens het racken) en spelen/oefenen tijdens de time-out. Er kan in dit geval een standaardstraf worden uitgedeeld door de wedstrijdleiding/referee, zie hieronder.

 

Shot-clock

De racelengtes zijn voor het gehele NK vastgelegd. Indien de wedstrijdleiding van mening is dat de tijdige doorstroom van het toernooi in het geding is, kan worden besloten om met shot-clock te gaan spelen. Met de shot-clock heeft de speler 35 seconden per shot met een waarschuwing na 25 seconden, met uitzondering van het shot na de break: hiervoor heeft de speler 60 seconden. Bij 14.1 geldt het shot na het terugkeren van de 14 reeds gepotte ballen als breakshot. Per rack mogen beide spelers 1 extension inzetten van 25 seconden. De shot-clock start zodra alle ballen stilliggen (zowel rollend als spinnend). De shot-clock eindigt zodra de pomerans de bal heeft geraakt met de intentie een stoot uit te voeren, of zodra de tijd voor het shot is verstreken. In het laatste geval is er sprake van een reguliere foul.

 

Alcoholgebruik

Spelers mogen tijdens de wedstrijd geen alcoholische dranken nuttigen, ook niet tijdens time-outs. Mocht een speler na een eerste waarschuwing alsnog in overtreding zijn, zijn de regels van “Unsportsmanlike conduct” van toepassing. Er gelden standaardstraffen voor overtredingen op het gebied van alcoholgebruik, zie hieronder. 

 

Mobiele telefoons

Spelers mogen tijdens de wedstrijd géén gebruik maken van een mobiele telefoon tijdens het spel. Mobiele telefoons moeten uitgeschakeld zijn of het geluid moet gedeactiveerd zijn tijdens het spel en mogen niet in het zicht liggen zoals op de spelerstafel of elke andere plek in het zicht. Het gebruik van de mobiele telefoons tijdens de time-out is ook niet toegestaan. Mocht een speler na een eerste waarschuwing alsnog in overtreding zijn, zijn de regels van “Unsportsmanlike conduct” van toepassing. Er gelden standaardstraffen voor overtredingen op het gebied van mobiele telefonie, zie hieronder. 

 

Prijzen en NK-klassement

Het volgende is te behalen bij het NK Pool Senioren 2024:

 • Beker voor de Nummer 1 bij elke NK-discipline.
 • Medailles voor de Nummer(s) 1, 2 en 3 bij elke NK-discipline.


EK-vergoeding

Er zijn bij dit NK 5 deelnamebewijzen (4x heren, 1x dame) met vergoeding voor inschrijving (individueel en team) te verdienen voor het EK Senioren 2024. Het EK Senioren 2024 vindt plaats in Antalya, Turkije van 18-25 november. De standaard vergoeding betreft €750,- per speler. Hier worden de deelnamebewijzen van betaald. Het eventuele restant wordt uitgekeerd aan de spelers. In 2023 is niet alle EK-vergoeding ingezet door de spelers. Hiervan is €1.050 over. Dit maakt de vergoeding per speler voor het EK 2024 €960,-.


Wanneer een speler (dame of senior) geen gebruik maakt van een verdiende ondersteuning zal dit bedrag als volgt worden bestemd:

 • De door een speler of speelster niet gebruikte ondersteuning wordt toegevoegd aan de totale ondersteuning voor dezelfde groep voor het eerstvolgende EK.
 • De ondersteuning blijft uitsluitend bestemd voor spelers die daar vanwege hun prestatie op het volgende NK direct recht op hebben (en vervalt dus niet aan spelers die de ondersteuning niet verdiend hebben maar bijvoorbeeld bij gebrek aan animo wensen te gaan).
 • De individuele ondersteuning per speler of speelster per EK kan nooit meer dan € 1.500 bedragen. Een eventueel overschot zal weer worden toegevoegd aan de totale ondersteuning voor dezelfde categorie voor het EK het jaar daarop.

Aanvullende aanpassing:

 • Wanneer een speler of speelster ondersteuning voor EK uitzending heeft verdiend maar besluit niet alle 4 de individuele disciplines te spelen, zal op de toegekende ondersteuning 20% in mindering gebracht worden per niet-gespeelde discipline. Het niet benutte deel van de ondersteuning wordt verdeeld zoals hierboven beschreven.

Voorbeeld van de praktische uitwerking:

 • Van de 4 senioren spelers die zich voor het EK 2024 geplaatst hebben willen alleen de nummer 1 en 3 daadwerkelijk gaan. Maar speler 3 wil niet meedoen met discipline Straightpool. En de speler die op plaats 5 is geëindigd wil ook graag naar het EK. In dat geval geldt het volgende:
  • Speler 1 krijgt een tegemoetkoming in de kosten van € 750 (volledige toelage).
  • Speler 3 krijgt € 600 als tegemoetkoming. Te weten: 750 minus 20% x 750. 
  • Speler 5 mag ook deelnemen, maar krijgt geen tegemoetkoming in de kosten.
  • Van het totale budget van € 3000 (4x750) wordt in totaal dus € 1.350 gebruikt. De resterende € 1.650 wordt doorgeschoven naar het EK 2025.
 • De totale tegemoetkoming voor het EK 2025 komt daarmee op € 4.650 (bij gelijkblijvend beleid). Als de vier geplaatste spelers dit keer allemaal gaan en een volledig EK spelen, hebben zij elk €1.162,50 als tegemoetkoming. (4.650/4). Maar stel dat nu de spelers1, 2 en 3 van de ranglijst willen gaan, speler 3 alleen 9-ball wil spelen en speler 4 wil niet. Dan geldt het volgende:
  • Speler 1 en 2 krijgen ieder ¼ deel van de totale beschikbare tegemoetkoming.
  • Speler 3 krijgt 60 % minder omdat hij 3 disciplines niet speelt.
  • Wat over blijft wordt doorgeschoven naar de beschikbare tegemoetkoming voor het EK van 2025.


EK-klassement

Het klassement wordt opgemaakt aan de hand van de behaalde resultaten per discipline: De beste 4 deelnemers van het eindklassement NK Senioren verdienen een deelnamebewijs, met dien verstande dat de 3 beste resultaten met de hoogste score meetellen. Uitsluitend deelnemers met de Nederlandse nationaliteit komen in aanmerking voor een deelnamebewijs. De definitieve uitslag wordt uiterlijk 1 mei 2024 vastgesteld en bekendgemaakt.


Mogelijk worden extra deelname spots voor het EK Senioren (waarbij het inschrijfgeld door de spelers zelf moet worden betaald) ter beschikking gesteld. De toekenning hiervan wordt gedaan op basis van de eindpositie van het NK-klassement.

De puntentelling vindt plaats met het puntensysteem wat van toepassing is op een TOP-toernooi. Het NK Senioren telt niet mee voor de Pool Ranking Nederland.Doping controle

Er kan tijdens het NK op doping getest worden. De dopinglijst is hier te vinden: https://www.dopingautoriteit.nl/juridisch/dopinglijst


Standaard-straffen

De volgende standaard-straffen zijn van toepassing, in de vorm van kaarten.
De toegekende kaarten blijven geldig voor alle NK-toernooien (disciplines) van dat betreffende jaar.


KaartBetekenis
Wordt gegeven bij o.a.
GROEN

Een formele waarschuwing van wangedrag voor de overtredende speler. Drie groene kaarten leidt tot een gele kaart, waarbij de sanctie van rackverlies geldt.


3 GROENE kaarten = 1 GELE kaart

 • Gebruik van elektronische apparaten tijdens de partij.
 • Pattern racking.
 • Mishandelen van materiaal (zonder grote zichtbare schade). 
 • Ballen op tafel gooien vanuit pockets, met keu of hand/vuist op tafel slaan, rest/keu op grond slaan/smijten, met krijtje gooien.
 • Elk ander licht onsportief gedrag.
GEEL

Een rackverlies (of 15 puntenverlies bij straightpool) ten gunste van de tegenstander (bij de huidige partij en indien niet van toepassing bij de volgende partij). 

Na het uitvoeren van de sanctie:

 • 8/9/10-ball: speler die aan tafel was, blijft aan tafel.
 • 14.1-continuous: tegenstander krijgt de keuze of het spel verder gaat waar het gebleven was of de overtredende speler moet beginnen met een nieuwe openingsstoot.


1 GELE kaart + 1 GROENE kaart = 1 RODE kaart

2 GELE kaarten = 1 RODE kaart

 • Te laat terugkomen van de time-out.
 • Oefenen tijdens de time-out.
 • Roken of nuttigen van alcohol tijdens de time-out.
 • Afgaan van elektronisch apparaat tijdens de partij.
 • Mishandelen van materiaal met duidelijke zichtbare schade. 
 • Meppen en smijten met keu, rest of ballen. 
 • Elk ander middelmatig onsportief gedrag. 
ROOD

Verlies van de partij (huidige partij en indien van toepassing de eerstvolgende partij). 


1 RODE kaart + 1 GROENE kaart = 1 ZWARTE kaart

1 RODE kaart + 1 GELE kaart = 1 ZWARTE kaart

2 RODE kaarten = 1 ZWARTE kaart

 • Vernielen van materiaal of inboedel speellocatie.
 • Elk ander ernstig onsportief gedrag.
ZWARTDiskwalificatie voor het gehele event (inclusief alle disciplines).
 • Ernstig onsportief gedrag richting spelers, referee, organisatie of zaalhouder. 
 • Elk ander zeer ernstig onsportief gedrag. DIVERSEN


Website

Alle informatie over het NK zal worden gedeeld via NK Pool Senioren 2023 | Pool Biljart (poolbiljarten.nl)

Volg ook de Facebook-pagina van de KNBB Sectie Pool KNBB - sectie Pool | Facebook  waar ook meer (last-minute) informatie over het NK wordt gedeeld.

 

Livestream

Er zal livestream op het NK verzorgd worden door OrangeForks Productions. 

 

Fotograaf

Op verschillende speeldagen van het NK zal er een fotograaf aanwezig zijn. De foto’s zullen op de Facebook-pagina van de KNBB gedeeld worden en eventueel gebruikt worden voor toekomstige marketingdoeleinden. Bij inschrijving gaat de speler hier akkoord mee.

 

Partners / Sponsors

 • Biljartcentrum De Distel
 • Aramith
 • Iwan Simonis
 • Nederlandse Loterij
 • ODIDO
 • OrangeForks Productions

PRAKTISCHE INFORMATIE

Bereikbaarheid Biljartcentrum De Distel Roosendaal

 • Openbaar vervoer: vanaf treinstation Roosendaal is het circa 15 minuten (1.2 km) lopen naar het poolcentrum.
 • Auto: er zijn voldoende gratis parkeergelegenheden op het parkeerterrein van het biljartcentrum. 


Accommodatie Biljartcentrum De Distel Roosendaal

 • Op hotelwebsites zoals Booking.com zijn verschillende hotels te vinden waar overnacht kan worden.